KAKO JE BIL PREMAGAN LJUBLJANSKI ZMAJ?

(Legenda o zmaju in ustanovitvi Bratovščine ljubljanskega zmaja)

 

Jazon in Argonavti, največji junaki stare Grčije, so črnomorskemu zmaju izmaknili največji zaklad vseh časov – zlato runo. Nato so jo ucvrli proti domu, a bogovi so imeli zanje druge načrte. Argonavte so zapeljali v reko Donavo, pri Beogradu v reko Savo in tako so pripluli vse do mesta kjer danes stoji Ljubljana. V tistih časih je tam stalo veliko jezero, na katerem je živelo ljudstvo imenovano Mostiščarji, ki jih je ustrahoval strašni zeleni zmaj in jim kradel otroke.

Ko so Argonavti v gosti megli zapluli v ljubljansko jezero, jih je zmaj takoj napadel in jim odnesel zlato runo. Zato so Argonavti in Mostiščarji sklenili zavezništvo. Mostiščarski poglavar je Jazonu povedal, kako zmaja pokončaš in mu obenem zagotovil dva čudežna pripravka, ki mu bosta pri tem pomagala – energijski napitek in čarobno mazilo za meč. V zameno je Jazon obljubil, da bo rešil ugrabljene otroke. Po mukotrpni podvodni poti, ki je brez skrivnostnega energijskega napitka ne bi nikoli preplaval, je Jazon vstopil v prečudovito podzemno dvorano polno kapnikov in malih jezerc. V vodi je kar mrgolelo majhnih zmajčkom podobnih ribic z nogami in človeško barvo kože. Jazon se je zavedel, da so to začarani izgubljeni otroci Mostiščarjev, ki jih je ugrabljal zmaj.

Jazon je namazal meč s čarobnim mazilom in z dvema hitrima potezama odsekal rogove spečemu zmaju ter ga tako pokončal. Nato je poiskal zaboj z zlatim runom, vanj spravil odsekane zmajeve roge in rešil male zmajčke, ki jih velika mostiščarska svečenica s posebnim ritualom odčarala. Snidenje med izgubljenimi otroki in njihovimi starši je bilo nadvse ganljivo. V zahvalo bogovom za zmago nad zmajem so Argonavti postavili tempelj, v katerega so prenesli zmajevo okostje in tako simbolično postavili temelje Ljubljane. Na pomlad sta Jazon in poglavar na svečanem obredu ustanovila Bratovščino ljubljanskega zmaja, nato pa so Mostiščarji Jazonu in Argonavtom pomagali razstaviti ladjo Argo in jo po kosih prenesti do Vrhnike do Jadranskega morja, od koder so Argonavti odpluli domov.

Kontaktirajte nas

 

Imate kakšna vprašanja ali dileme glede Zmajevega templja, na katera nismo odgovorili v Pogostih vprašanjih? Potrebujete pomoč pri nakupu vstopnic? Načrtujete dogodek za podjetja ali posebne dogodke? Za vaša vprašanja smo na voljo na spodnjih kontaktih.

apolonij@dragontemple.si

Facebook

040-532-525